Etiquetatge en català…. tornem a parar el cul!

7 jul.

Després de llegir el magnífic article de Bernat Gasull, al que felicito des d’aquest modest medi, m’ha tornat a bullir la sang. Etiquetatge en català.

http://www.vilaweb.cat/noticia/3907138/20110707/bernat-gasull-setanta-anys-pot-etiquetar-exclusivament-catala.html

Habitualment, intento comprar articles etiquetats i produïts a catalunya. No és una “pose”, jo no reciclo (accepto la lapidació social que això suposa) perquè vaig parlar amb un senyor que fabricava màquines de sel·lecció de residuus. El que si faig és consumir tant català com pugui. Des dels productes bàsics fins a algunes coses de roba. Si està ben fet i a més és català ja està decidit, ho consumeixo. Xoquem però (i de nou) amb un estat repressiu i colonialitzador. Es pensen que encara son aquells navegants que arribaven a terra i imposaven el seu criteri a cop de fusell o espasa. No ho son, ara tenen el Suprem, el Constitucional o el Gobierno, son però, el mateix. Els covards s’emparen en lleis. No hi ha ningú que ho digui a la cara,  nomès treuen lleis d’estranquis.

D’altra banda però l’han cagat encara més, perquè els que som fidels als productes nacionals (catalans clar) ens sentim encara més orgullosos de consumir per exemple Moritz, Estrella o Cacaolat. Aquí és quan aquestes empreses reben augment de ventes a Catalunya.

Perquè no fan etiquetar en espanyol el Twix, el Mars, Lindt… o millor perquè no li diuen Gran Mac a les hamburgueses? Quin nom li posarien al Whopper? El traductor google ho tradueix com a “Cantaires”, “Cantores” en l’idioma repressor. Així podriem entrar al “Rei de l’Hamburguesa” i podriem cridar orgullosos: Un “Cantaire” amb Salsa de Tomàquet, Trumfos fregits, Refresc de Cola! / Un Cantaor con salsatomate papas fritas y refrehhhco de cola!. No siguem absurds. Tenim el mateix dret d’etiquetar els productes en català que els iaquis!. Perquè, anirem a veure la nova estrena de Cotxes 2? No, el poster-ficció que he confeccionat està fora de lloc, com diriem: O bé ens escalfem tots o fotem l’estufa al riu!!!

També aprofito per animar a fer Etiqueterrorisme que consisteix en editar (Dissenyador, et necessitem a tu) les etiquetes de productes il·lustres espanyols manipulant-ne la mateixa i catalanitzar-la i anar als supers i dissimuladament enganxar la nostra reivindicació. Exemple:

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: